Der kan være en række forskellige årsager til fugtproblemer i en bygning. Fugtproblemer opstår hovedsageligt som følge af vandskader, oftest forårsaget af utætte tage, mangelfuld bygningsvedligeholdelse, opstigende grundfugt eller kolde vægflader med kondens. Ligeledes kan høj indendørs fugtighed, opstået ved badning, madlavning og tørring af tøj, give fugtproblemer, hvis man ikke sørger for tilstrækkelig udluftning.
En person udånder ca. 2 liter vanddamp i døgnet. Det vil sige, at en familie på 3 producerer en hel spand vand, som vil akkumuleres, hvis fugten ikke dagligt bliver fjernet ved udluftning.
Den mest almindelige årsag til fugt er opstigende grundfugt. Byggematerialer som beton, tegl, mursten, natursten og mørtel indeholder alle kapillarer, i hvilke fugt kan transporteres som et resultat af kapillarsugning. Den transporterede fugtmængde og stigehøjde afhænger bl.a. af materialets porøsitet og omgivelsernes fugtforhold.
I alle moderne bygninger er der indlagt en effektiv fugtspærre over terrænhøjde, der forhindrer fugten i at stige op. Er fugtspærren defekt, eller er den overbygget af kalkholdig puds, er der risiko for opstigende grundfugt med deraf følgende problemer. I ældre bygninger mangler fugtspærren ofte helt, hvorfor fugtproblemer oftere opstår i denne type ejendomme.